Miks taimepõhised toiduained muudavad toiduainetööstust?

3 märts 2021

Article

Paljud eksperdid usuvad, et suuremahuline ümberkujunemine on toimumas lähikuudel kõigis tööstusharudes, tulenevalt ülemaailmsest pandeemiast. [1] [2] [3]. Kuna miljonite inimeste igapäevaelu kogu maailmas on endiselt piiratud ja paljud neist alles kohanevad tavapärase eluga, mõtlevad paljud inimesed, kuidas saaks tulevik välja näha sarnane varasemale. Selline ümberkujunemine võib mõne jaoks olla üsna hirmutav. Reaalsus on aga see, et toiduainetööstus alati areneb edasi. Mis tekitab aga küsimuse, kuhu see edasi suundub?

Üks veendumus on, et taimset päritolu toiduained mängivad tarbijate uues normaalsuses olulist rolli. Esimeste Covid-19 piirangute ajal küsitles IPSOS 28 000 inimest üle kogu maailma ning 79% tarbijatest teatas, et nad otsivad tooteid, mis on tervislikumad ja keskkonnasõbralikumad [4]. Mõnes riigis, näiteks Brasiilias ja Mehhikos, nõustus selle väitega kuni 91% vastanutest. Ja ootustega kaasnebki sageli kasv - Hiinas prognoositakse tavapärasele alternatiivse taimse liha turu kasvu 2023. aastaks eeldatavasti 12 miljardi dollarini, võrreldes 2018. aasta 10 miljardiga [5].

Miks peaks taimepõhiste toiduainete turg nii kiiresti kasvama? Algselt rohujuure tasemelt loomade julmuse vastu võitlemisest alanud taimse dieedi mõtteviis on muutunud ülemaailmseks trendiks, millega on kaasa läinud ka kuulsused, nagu näiteks Paul McCartney ja Miley Cyrus. Nüüd, kui tekknud on nn haloefekt, pole üllatav, et Instagramis on üle 94 miljoni pildi märgistatud teemaviitega "#vegan" ja üle 28 miljoni #plantbased.

Kuid tundub, et trendi juhtivad tegurid muutuvad ja üsna kiires tempos. Viimaste uuringute põhjal, näiteks ülalnimetatud IPSOS-uuring, teevad tarbijad nüüd valikuid, mis pole neile ainult head, vaid ka planeedi jaoks jätkusuutlikud. See muudab taimsed alternatiivid heaks lahenduseks nende muredele.

Taimepõhiste toiduainete turuletoomine pagari- ja kondiitritööstustes on pidevalt kasvamas. Vaatame näiteks selliste toodete turuletoomise arvu viimase 10 aasta jooksul: pagariäris on see kasvanud aastaga 33%, kondiitritoode seas aga hämmastavalt 21%. Eriti tähelepanuväärne on samas 2019. aasta kasv - ehk oligi majandusteadlasel õigus nimetada 2019. aastat “veganiks”?

Taimepõhised toiduained - tervislikud ja jätkusuutlikud?

Aga kas taimsed lahendused on siis tervislikumad? Ainult taimsel dieedil olemine ei võrdu täiusliku tervisega, aga kui see on ühendatud tasakaalustatud ja toitaineterikaste söögikordadega, võib see kindlasti hea tervise juurde viia. Seda näitavad sajad kogu maailmas läbi viidud uuringud, mis tõendavad, et võrreldes keskmise lääne dieediga on taimsete toitude, näiteks täistera, kaunviljade, puuviljade ja köögiviljade suurenenud tarbimine seotud väiksema südamehaiguse riski, II tüüpi diabeedi, rasvumise ja muude terviseprobleemidega [6].

Mis puutub aga jätkusuutlikkusse, võimaldab rohkem taimsele toidule üleminek tarbijate arvates parandada lisaks nende endi ja loomade heaolule ka muuta maailma üldiselt paremaks kohaks elamiseks. Loomsed saadused kasutavad tunduvalt rohkem ressursse kui taimsed tooted. Paljud uuringud ja prognoosid on näidanud, et loomsetest toodetest eemaldumine võib oluliselt vähendada meie ookeanidesse sattuva reostuse süsinikdioksiidi heitkoguseid, veekasutust ja jäätmeid [1].

Tarbijad kogu maailmas hoolivad selgelt oma tervisest ja jätkusuutlikkusest ning seda ka põhjusega. Kuid kas see trendi liigub edasi ja jääbki kestma? Sageli tekib tööstuses kõige püsivam mõju aga siis, kui nii tarbijad kui ka ettevõtted otsustavad selle omale prioriteediks seada.

Eelnva heaks näiteks ongi HACCP, mis on toiduohutuse juhtimise süsteem ja tegevuskava [8]. Pärast aastakümneid kestnud massilisi tagasikutsumisi ja avalikkuse pahameelt sai HACCP lõpuks toidutootjate poolt rahvusvaheliselt laialdaselt kasutusele võetud ja ka paljud maailma valitsused muutsid selle juurutamise kohustuslikuks [9]. Lõppkokkuvõttes muutis see algatus tarbijate tervist ja hügieeni paremaks, seda lausa aastakümneteks. USA-s, kus 1985. aastal elas 237 miljonit inimest, leidis aset üle 31 000 toidust tingitud haigusjuhtumi. 2017. aastal oli 325 miljoni elanikuga riigis aga juba vähem kui 15 000 juhtumit. Toidutootjad astusid inimeste elude päästmiseks drastilisi samme ja see töötas.

Nüüd mõtlevadki paljud inimesed, kas toiduainetööstuses osalejad suhtuvad loomadesse sama tähelepanelikult? Aga tarbijate tervisele? Või planeedile? Või jääb see tarbijate otsustada, kuidas jätkata seda algatust säästvama elustiili suunas?

Võttes vastutuse toodetud toidu eest, on toiduainetööstusel võimalus avaldada püsivat mõju inimeste tervisele ja keskkonnale. Pagarite, kondiitrite ja šokolaadimeistritena võime  lihtsalt oodata, kuni kõik lõpuks soovivad ise taimset toitu, või saame juba ennetavalt pakkuda klientidele maitsvaid, tervislikke ja jätkusuutlikke tooteid.

Meie lahendused Puratoses

While replacing butter, eggs, and milk might not seem easy in baking, to help you begin we’ve gathered our top plant based bakery, patisserie, and chocolate solutions:

    Sunset Glaze: kasutusvalmis munapesu alternatiiv, mis tagab silmapaistva sära ja värvi, mis on tänu UHT-tehnoloogiale ohutu ja hügieeniline.Sunset Glaze: kasutusvalmis munapesu alternatiiv, mis tagab silmapaistva sära ja värvi, mis on tänu UHT-tehnoloogiale ohutu ja hügieeniline.
  • Sunset Glaze: kasutusvalmis munapesu alternatiiv, mis tagab silmapaistva sära ja värvi, mis on tänu UHT-tehnoloogiale ohutu ja hügieeniline.
  • Satin Satiinist valmistatud taimsed koogisegud: valik mitmekülgseid taimseid koogisegusid, mis vajavad ainult vett ja õli.
  • Ambiante: valmis piimavabade katete vahustamiseks, millel on silmapaistev toime, kasutusmugavus ja erakordne kestvus.
  • Splendid: piimavaba kate, mis on suurepärane kookide kaunistamiseks oma ülima stabiilsusega, mida võib ka vahustada mis tahes temperatuuril vahemikus 10 °C kuni 30 °C.
  • Mimetic: taimne rasv, mis on mugav, kulutõhus ja pakub tõelist võideaistingut.
  • Puravita Pulses: leivasegu, mis sisaldab kaunvilju ja teravilja, mis aitab inimestel täita oma valgu-, kiudainete-, vitamiini- ja mineraalivajadusi.

Ja selleks, et näha neid tooteid kasutuses, on järgnevalt mõned inspireerivad taimepõhised retseptid, mille meie pagarid on loonud:

Loome positiivset mõju kohe, nii endale kui ka järgmistele põlvkondadele.

Soovid lisainfot? Võta meiega ühendust!